Je bekijkt nu Spinnning Out: EMDR als hulpmiddel in de sport

Spinnning Out: EMDR als hulpmiddel in de sport

KIJKTIP sportpsychologie: Spinning Out op Netflix.

Kijk mee en leer over sportpsychologie!

De serie ‘Spinning Out’ is één en al sportpsychologie. Ik zal de serie analyseren en per aflevering verslag doen van hoe de sportpsychologie hierin terugkomt. Wil jij dus meer leren? Kijk en lees dan met mij mee. Vandaag zal het gaan over hoe ik EMDR in kan zetten in mijn werk als sportpsycholoog. Ik leg dit uit aan de hand van aflevering 1 van Spinning Out. In dit geval is de trailer (zie hieronder) kijken ook genoeg.

EMDR als hulpmiddel in de (top) sport

Twee weken geleden plaatste ik een update over mijn eerste trainingsdagen als EMDR-practitioner. In deze post beloofde ik terug te komen op hoe ik EMDR in kan zetten in mijn werk als sportpsycholoog.

Een mooi voorbeeld waarbij EMDR te pas komt binnen de (top) sport is te zien in de serie ‘Spinning out’. De serie gaat over Kat, een talentvolle schaatsster. Tijdens één van haar wedstrijden maakt Kat een lelijke val waarbij ze op haar hoofd terechtkomt. Vanaf dat moment lukt het haar niet meer om bepaalde sprongen te maken- die voor dit voorval juist haar kracht waren. Elke keer als Kat springt denkt ze terug aan dat ene cruciale moment waarbij ze op haar hoofd viel. Keer op keer verstijft ze van angst en breekt ze haar sprongen af. Kat is een groot talent maar lijkt haar olympische droom op te moeten geven…

Waarom EMDR?

Dat hoeft echter niet zo te zijn. Door Kat hier EMDR-therapie te geven kan ze haar olympische droom gewoon waarmaken. In dit geval passen we EMDR op het beeld waarin Kat op haar hoofd terecht komt. Het neerkomen op haar hoofd is namelijk het beeld wat bij Kat de meeste angst oproept- dit is de herinnering die samen met de emotie angst is opgeslagen in het langetermijngeheugen.

De herinnering blijft telkens terugkeren. Met EMDR-therapie helpen we haar de emoties (angst) bij deze herinnering los te laten waardoor de herinnering haar niet meer in de weg zal staan bij haar sprongen. We hergprogrammeren Kat weer naar een Mind for Success.

Hoe werkt EMDR bij Kat?

Ik zal Kat vragen aan het beeld (de val op haar hoofd) terug te denken. Dit zorgt ervoor dat de herinnering uit het langetermijngeheugen wordt opgehaald en in het werkgeheugen wordt geplaatst. Wanneer Kat aan het beeld terugdenkt zal ik met mijn vingers snel voor haar gezicht heen en weer bewegen (zie plaatje hieronder). Doordat haar werkgeheugen nu te veel informatie tegelijkertijd moet verwerken, wordt het werkgeheugen overbelast. Hierdoor vervaagt haar angst bij de herinnering waarin ze op haar hoofd valt. Kat kan door deze verandering in haar geheugen weer gewoon verder trainen voor haar olympische droom.

Spinning out voor topsport ouders

Zoals ik al zei is de serie ‘Spinning Out’ één en al sportpsychologie. Eén van de onderwerpen die duidelijk naar voren komt is de impact die je als ouder zijnde kunt hebben op je (top) sportende kind. Een topsportouder zijn is geen gemakkelijke opgave. In het volgend artikel zal ik wederom terugkomen op de serie en in dit geval ingaan op het gedrag van de moeder van Kat.

Wil je de serie die ik schrijf op basis van ‘Spinning Out makkelijk volgen? Volg dan de bedrijfspagina van Mind for Success op LinkedIn en krijg de updates.