Je bekijkt nu Hoe jouw fixed of growth mindset jouw prestaties beïnvloedt

Hoe jouw fixed of growth mindset jouw prestaties beïnvloedt

Met een Mind for Success ben je in staat om tegenslagen om te buigen in groei en overwinning. Mooie praatjes maar ja wat is dat dan, de juiste mindset? Om je daar meer over te leren wil ik je om te beginnen de volgende vragen stellen:

Stel dat je 100% te verdelen hebt.. Welk percentage ken je dan toe aan talent? En welk percentage ken je dan toe aan de ontwikkeling van vaardigheden en trainen?

Hmm dat is een goede vraag, is het niet?

Nog ééntje dan:

Geloof jij dat talent hard werken verslaat? Of verslaat hard werken talent?

Jouw antwoord op deze vragen geven je inzicht in welke mindset je op dit moment hebt.

Heb jij een hoger percentage toegekend aan talent dan aan het ontwikkelen van vaardigheden en trainen? En geloof jij dat talent, hard werken verslaat? Dan heb je antwoorden gegeven die psycholoog Carol Dweck omschrijft als een ‘fixed mindset’.

Heb jij een hoger percentage toegekend aan het ontwikkelen van vaardigheden en trainen? En geloof jij dat hard werken, talent verslaat? Dan heb je antwoorden gegeven in het kader van een ‘growth mindset’.

verschil fixed versus growth mindset

Dweck’s onderzoek toont aan dat atleten die de growth mindset aanhangen, elke training, prestatie of ervaring zien als een kans om te groeien en te ontwikkelen- ongeacht de uitkomst of het verloop van het proces. Deze laatste groep atleten hebben de neiging om uitdagingen aan te gaan en harder te werken. Atleten met een growth mindset blijken succesvoller te zijn dan atleten met een fixed mindset.

Atleten met een fixed mindset geloven dat ze min of meer vastzitten waardoor ze uitdagingen eerder als beangstigend ervaren. Ze zien elke training, prestatie of ervaring als een test van hun vaardigheden. Wanneer de uitkomst of het proces niet gaat zoals ze zouden willen of kunnen zien ze dit sneller als falen. Ze hebben de neiging om sneller gefrustreerd te raken en op te geven.

Het moge duidelijk zijn dan de growth mindset onderdeel is van het trainen van Jouw Mind for Success. Op welke gebieden bezit jij al een growth mindset? En wat is ervoor nodig om jou growth mindset nog sterker te maken?

Een Mind for Success houdt natuurlijk meer in dan alleen het hebben van growth mindset. Zo kun je, je  Mind for Success ook trainen door de juiste self- talk toe te passen en de juiste doelen te stellen.

Nog meer artikelen lezen? Volg dan mijn Facebook , Instagram of LinkedIn pagina.