Je bekijkt nu Hoe self- talk jouw Mind for Success en prestaties beïnvloedt

Hoe self- talk jouw Mind for Success en prestaties beïnvloedt

Self- talk

Self- talk verwijst naar je innerlijke dialoog. Je self- talk wordt beïnvloed door je onderbewustzijn en geven inzicht in je gedachten, overtuigingen, vragen en ideeën.  De manier hoe je tegen je zelf praat (self- talk toepast) heeft een grote invloed op Jouw Mind for Success en je prestaties. In onderstaande blog neem ik je mee in verschillende soorten self- talk en geef ik je tips hoe jij bewust kunt worden van jouw self- talk.

 

Boos train ik door. Het huilen staat me nader dan het lachen. Sporten zal je, je wilt toch fit worden? Werken zal je! Ik train, vecht, aangevallen door de stemmen in mijn hoofd.

 

Moe
Een zware dag.
Maar de training start.

Kom op Simone. Niet zeuren. Hup je wilt beter worden toch? Hup hup.

Moeizaam pak ik mijn spullen, start ik mijn training. Mijn eerste sprint is uitputtend.

Hup Simone! J*zus kom op nou. Niet zeuren! Razernij schreeuwt er door mijn hoofd. Focus!!!! Balanceer!!!

Boos, train ik door. Het huilen staat me nader dan het lachen. Sporten zal je, je wilt toch fit worden? Sterker worden? Werken zal je! Ik train, vecht, aangevallen door de stemmen in mijn hoofd.

Bewustwording
Maar dan besef ik dat dit oude patronen zijn. Ik word mij bewust van mijn energie, van de strenge self- talk die ik toepas. Vriendelijk merk ik het op. Hé Simone, heeft dit zin? vraag ik mijzelf af.

Train je nu Jouw Mind for Success? Word je echt sterker als je in deze energie door traint? Of moet je hierin opgeven? Want opgeven staat niet gelijk aan falen. Je faalt pas als je het nooit meer probeert en niet meer leert. Dus maak je keuze Simone, hoe wil je hiermee omgaan?

 

Opgeven staat niet gelijk aan falen. Je faalt pas als het nooit meer probeert of niet meer leert

 

Door de tranen heen? Jezelf straffend? Je innerlijke criticus opbouwend? Mijn antwoord is nee. Even speel ik met de gedachten. Is het beter om te stoppen en morgen verder te gaan?

Van stagnatie naar flow
Ondertussen train ik rustig door. Ik verleg mijn focus, verander mijn innerlijk dialoog.

‘Laten we je sport weer terug naar de basis brengen, naar het plezier wat je eruit haalt. Naar het proces. Focus op je techniek. Ga vandaag voor rust en techniek. Blijf bij jezelf en geniet’ – spreek ik mezelf vriendelijk toe.

Rustig sport ik door en door en door. Ik focus op mijn taak. Voel hoe de beweging in mijn lichaam voelt. Langzamerhand kom in flow. Mijn vriendelijke motiverende self- talk maakt dat ik in flow kom. 1,5 uur later; de tijd vergeten door de kracht van flow…

 

Het is mezelf gelukt mezelf te herpakken omdat ik mezelf toe stond op te mogen geven

 

Het is me gelukt mezelf te herpakken omdat ik mezelf toe stond op te mogen geven. Omdat ik mijn negatieve innerlijke criticus niet toe stond zo tegen me te praten. Dat accepteer ik immers ook niet van een ander.

Moe en voldaan eindig ik mijn training. Ik heb mijn innerlijke criticus in de ogen gekeken om vervolgens vrij te kunnen dansen met mijn compassievolle bondgenoot.

Hoe self- talk jouw Mind for Success en prestaties beïnvloedt
Negatieve self- talk versus positieve self- talk


Atleten, performers en hun innerlijke criticus

Altijd leer ik de sporters / performers die ik begeleid dat het trainen van je Mind for Success ook gaat om dit bovenstaande proces. Vaak kom ik sporters en performers tegen met een zware strenge kant, een innerlijke criticus waar je u tegen zegt. Zichzelf bewijzend voor de wereld om hen heen. Succesvol moeten zijn om de omgeving niet teleur te stellen. Hun self- talk is soms schrikbarend pijnlijk en allesbehalve helpend. Al proberen ze mij te overtuigen van het tegenovergestelde.

Veel atleten geloven dat deze innerlijke criticus de enige manier is om ze te motiveren, om alles uit zichzelf te halen. Lang heb ik dit ook gelooft maar niks is minder waar. Deze innerlijke criticus maakt je energie zwaarder, verkrampt je spieren meer, focust op niet mogen verliezen, moeten presteren!

 

Veel atleten geloven dat de innerlijke criticus de enige manier is om ze te motiveren, om alles uit zichzelf te halen. Lang heb ik dit ook gelooft maar niks is minder waar.

 

Terwijl de compassievolle bondgenoot streng is op een liefdevolle manier. Deze bondgenoot maakt je energie lichter, laat je spieren meer ontspannen, focust op het proces, plezier willen maken en trainen vanuit liefde voor je sport- met als gevolg vaak betere prestaties.

Hoe zit het bij jou?
Hoe is dat bij jou? Je self- talk? Ben je hier bewust van? Pas je het toe? Ik daag je uit om de aankomende dagen en in je aankomende training eens te focussen op wat je gedurende de dag allemaal tegen jezelf zegt. Noteer het en vraag jezelf af: wat voor gevolg heeft deze self- talk? Ga ik beter presteren? En hoe zou ik me voelen als ik een ander zo tegen me praat? De eerste stap naar succesvolle self- talk is bewustwording van je gedachten nu. Gebruik de infographic hierboven als tool. Succes!