Je bekijkt nu EK2021: Heel Nederland voor Denemarken? En waarom?

EK2021: Heel Nederland voor Denemarken? En waarom?

 

Vanavond is het zover! De halve finale tussen #Engeland en #Denemarken. Opvallend veel Nederlanders zijn voor Denemarken. rtlnieuws vroeg zich af waarom en interviewde mij daarover via NLsportpsycholoog®. Hieronder lees je meer.

Halve finale tegen Engeland

Denemarken naar de finale? Veel Nederlanders hopen het en dit is waarom

07 juli 2021 13:36Aangepast: 07 juli 2021 16:30
Denemarken Europees Kampioen! Het zou zomaar eens zondag kunnen gebeuren. En het is waar veel Nederlanders op lijken te hopen. Sportpsycholoog Simone van der Bijl vertelt waarom de Denen zo populair zijn.

Italië, Engeland en Denemarken. Het zijn nog de enige drie landen die zich zondag tot Europees Kampioen voetbal kunnen kronen. Uit reacties op berichten van RTL Nieuws lijkt Denemarken onze voorkeur te hebben. Voor we vertellen waarom dat zo is, eerst een samenvatting van het EK van Denemarken tot nu toe.

Hartstilstand

Het toernooi begon dramatisch. Sterspeler Christian Eriksen zakte in de eerste poulewedstrijd tegen Finland in elkaar. Een hartstilstand. De spelers waren aangeslagen en de wedstrijd, die uiteindelijk wel werd uitgespeeld, ging verloren.

De tweede wedstrijd tegen België was beladen door de gebeurtenissen met Eriksen:

Voor filmpje zie:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5240424/denemarken-engeland-support-ek-voetbal-nederland-halve-finale

Het Deense elftal speelde in Kopenhagen de eerste wedstrijd sinds Christian Eriksen een hartaanval overleefde. Het was een emotioneel duel tegen België. “Ik denk dat de hele wereld geschokt was.”

In de tweede poulewedstrijd begonnen de Denen sterk, maar verloren ze uiteindelijk toch van België. En dus startten ze de laatste poulewedstrijd met 0 punten. Zelf winnen van Rusland en een Belgische overwinning op Finland waren nodig om door te gaan. En dat gebeurde. Denemarken vernederde Rusland zelfs met 4-1.

Veel Nederlandse support

Vervolgens werden ook de achtste finale tegen Wales en de kwartfinale tegen Tsjechië gewonnen. En nu staan de Denen vanavond op Wembley in de halve finale tegen Engeland. In die wedstrijd lijken de Denen op veel Nederlandse support te kunnen rekenen.

“Dat komt voor een groot deel door het incident met Christian Eriksen”, zegt sportpsycholoog Simone van der Bijl tegen RTL Nieuws. “Mensen leven erg mee met wat er is gebeurd en bovendien kennen we Eriksen, omdat hij bij Ajax heeft gevoetbald.”

Veel Denen in Nederland

“En niet alleen Eriksen, in de Eredivisie hebben er best wat Denen gespeeld. Niet per se de spelers die nu in het Deense elftal spelen, maar we hebben wel ervaring met Denen. Als de gedachten aan die Deense spelers niet negatief zijn, dan zorgt dat voor erkenning en support voor die clubs of teams. Blijkbaar denken we niet negatief over de Denen.”

Het EK is voor Denemarken dus vooralsnog een voetbalsprookje. En ook dat speelt mee. “Aan verhalen zijn altijd emoties verbonden”, zegt Van der Bijl. “Mensen houden van verhalen. Van sprookjes. Dat heeft impact.”

Geen stress, maar kracht

“Bovendien werken de Denen heel hard. Ze laten heel veel vechtlust zien. Het is niet per se het beste voetbal, maar je ziet de teamgeest. Zeker na de gebeurtenissen met Eriksen is dat heel knap. Je kunt zo’n incident omzetten in stress, maar ook in kracht. De Denen hebben het laatste gedaan. En dat zien de fans ook.”

Ook de Deense bondscoach speelt volgens Van der Bijl een rol. Hij vroeg zich na de eerste wedstrijd tegen Finland openlijk af of het de juiste keuze was geweest om de wedstrijd uit te spelen. “Daarmee heeft hij laten zien dat hij onderdeel was van het hele team. Dat wordt gewaardeerd.”

Underdog

En er valt natuurlijk een ding meteen op als we kijken naar de overgebleven drie teams: Denemarken is de underdog. Geen groot voetballand en het huidige team kent in tegenstelling tot Italië en Engeland weinig spelers van internationale allure. Juist die positie levert de Denen support op.

“Uiteindelijk is het ook zo dat er veel aandacht voor het Deense team is geweest dit EK. Denemarken is veel meer in het zicht dan de andere landen.” Het is nu aan de Denen om die aandacht en underdogpositie vanavond om te zetten in winst. En bij een gebrek aan Oranje, veel Nederlanders blij te maken.

En natuurlijk ben ik niewsgierig! Voor wie ben jij? En waarom?

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5240424/denemarken-engeland-support-ek-voetbal-nederland-halve-finale