Je bekijkt nu Kwetsbaarheid: een zwakte of kracht?

Kwetsbaarheid: een zwakte of kracht?

Grenzen verleggen. Out of my comfort zone leven met liefde voor mezelf. Dat is wat mijn doel is. Dat is waar ik elke dag voor op sta. Dat is wat mijn leven en mijn passie is. Bij alles wat ik doe wil ik moedig genoeg zijn om kwetsbaar te zijn.

Kwetsbaar, dat immens enge woord, vind jij ook niet? Ik vraag mij af: hoe kijk jij aan tegen kwetsbaarheid? Durf jij kwetsbaar te zijn? En wat is dat eigenlijk precies?

Kwetsbaarheid wordt door Brene Brown (2012) gedefinieerd als de bereidheid onzekerheid te accepteren, jezelf bloot te geven en emotionele risico’s te nemen vanuit het oogpunt dat je goed genoeg bent. En daarmee typeert kwetsbaarheid Jouw Mind for Success.

Kwetsbaarheid, oh my god. Hoeveel ik daar wel niet mee gevochten heb en soms nog steeds vecht. Kwetsbaarheid en Angst zijn voor mij toch wel twee begrippen die samengaan, herken je dat? Maar tegenwoordig hou ik van het risico dat ik neem met kwetsbaar zijn. Tegenwoordig zie ik in hoe krachtig het is om kwetsbaar te kunnen zijn. Hoeveel mooie dingen er ontstaan.

En natuurlijk is het zo dat ik door deze kwetsbaarheid ook harder op mijn bek kan gaan. Maar dat is wat het leven, het leven maakt. Dat is waar geleefd worden verandert in leven. Want daar waar je angst en kwetsbaarheid liggen, liggen ook meteen je verlangen en geluk. En daarmee dus ook je succes.

Daar waar je angst en kwetsbaarheid liggen liggen ook je verlangen en geluk

Ik kan niet omschrijven hoe immens diep dit besef mij raakt. Deze kwetsbare ikke openbaren aan de mensen om mij heen maar vooral het ook écht doorvoelen is eng. Eng maar zo mooi. Mooi omdat ik midden in die kwetsbaarheid mijn kracht en geluk vind. Dat zijn die momenten dat mijn hart zingt. Dat zijn die momenten dat ik mijn eigen geluk niet aan lijk te kunnen.

Natuurlijk komt dat omdat op dat moment alle heftige emoties samen komen. De angst voel ik in elke vezel van mijn lichaam en tegelijkertijd maakt mijn hart een sprongetje van geluk omdat ik zo dicht bij mezelf sta en inderdaad deze emotionele risico’s neem vanuit het oogpunt dat ik goed genoeg ben.

En dat maakt het verschil waarom ik er vandaag klaar voor ben om al mijn kwetsbaarheid te doorvoelen, terwijl ik dat pakweg twee jaar geleden nog niet was. Ik heb gevonden wie ik ben, ik kan mijzelf bloot geven omdat ik hou van mij. Omdat ik eindelijk in de spiegel kan kijken en kan zeggen: Ik hou van jou. Ik omarm jou om wie jij écht bent. Omdat ik eindelijk, eindelijk mezelf kan knuffelen en weet dat wat er ook gebeurt, het toch wel goed komt.

Kan jij dat ook? In de spiegel kijken en zeggen: ik hou van jou? Probeer het eens en misschien geloof je het niet meteen but don’t give up! Want geloof me oefening baart kunst! Een Mind for Success kun je immers alleen ontwikkelen door hard te trainen.